Weź kilka ogórków małosolnych i dwa dodatki. Ekspresowa surówka do obiadu

Dodano:
Surówka z ogórków małosolnych Źródło: Shutterstock / Alesia.Bierliezova
Uważamy, że ogórki małosolne to jedna z najlepszych rzeczy w polskiej kuchni. Chrupiące, orzeźwiające i zdrowe mogą być przekąską i dodatkiem. Dziś proponujemy, aby zrobić z nich surówkę do obiadu.

Ogórki małosolne do obiadu zwykle jemy bez żadnych udziwnień: bo wystarczy położyć całe lub pokrojone ogórki na talerzu i zajadać z obiadem. Warto jednak czasem wyjść poza ten schemat. Wystarczą proste dodatki, aby wyczarować z ogórków małosolnych pyszną surówkę do obiadu.

Jak zrobić surówkę z ogórków małosolnych?

Przygotowanie tej surówki jest proste: to pokrojone ogórki z dodatkiem cebuli oraz koperku, skropione oliwą i doprawione pieprzem. Nasza propozycja to cebula czerwona, która doda surówce koloru (może być też czerwona dymka). Surówki nie trzeba dodatkowo solić: same ogórki mają w sobie wystarczająco dużo soli. Wystarczy wymieszać składniki i można od razu podawać.

Przepis: Surówka z ogórków małosolnych

Pyszny dodatek do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
118 w każdej porcji

Składniki

  • 6 ogórków małosolnych
  • 1 czerwona cebula
  • 3 gałązki koperku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOgórki pokrój w plasterki lub w kostkę, koperek posiekaj, cebulę pokrój.
  2. Robienie surówkiWymieszaj w misce składniki, dodaj oliwę i pieprz. Gotowe!

Tak surówka jest uniwersalnym dodatkiem do różnych dań. Może to być klasyk, czyli ziemniaki i mięso (np. kotlet schabowy albo pieczone udo z kurczaka) lub ziemniaki i smażona wątróbka drobiowa, ale może być też kasza z sosem grzybowym lub mięsnym, placki ziemniaczane z pikantnym sosem, krokiety czy pierogi. To także doskonała surówka do mięs z grilla.

Co można dodać do surówki z ogórków małosolnych?

Nasz przepis na surówkę z ogórków małosolnych jest prosty i minimalistyczny, ale zachęcamy do własnych eksperymentów i łączenia smaków. Do surówki z ogórków małosolnych można dodać również: pomidory (bardzo tę wersję polecamy), świeże ogórki (to ciekawe, pyszne i oryginalne połączenie), kapustę pekińską, kolorową paprykę (świeżą, ale też konserwową). Obok koperku do ogórków będzie pasować także szczypiorek czy natka pietruszki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...